ה״קורבטה״
דיווח אח"י תמנון 23/3/1999 : ״ספינה בעלת מבנה המזכיר כלי שייט צבאי , בשל כך ניתן לספינה הכינוי קורבטה כיוון חרטום הספינה : 260-080 מ', גובה הספינה 5 מ'״. מדברים על ספינת מלחמה - "קורבטה" אבל זו בעצם סוחרת. מי שאחראים ל"ספין" ה"קורבטה" הם לא אחרים מאשר אנשי חיל הים אבל אפילו הם ציינו שהשם ניתן לה בשל הדמיון בין חרטומה של הספינה לזה של קורבטה ושם גם נגמר הדמיון.״ קובץ הנקודות שהתגלגל לידינו תאר כלי שייט טבוע בעומק של 74מ׳ אך ניסיונותנו לאתרו בעזרת מכשיר האקוסאונדר נכשלו והובילו אותנו בסופו של דבר לאתר אחר דרומי יותר ועמוק יותר שכונה אז ה-Memas או ה-Zealand .

התיעוד המקורי הראשון של ה״קורבטה״ היה כאמור של חיל הים שבמסגרת בדיקת מכשולים ימיים לחופי הים התיכון הצלילו לשם רובוט בשנת 1999. מאז ה"קורבטה" התגלתה בשנית בשנת 2005 ע"י צוות בראשותו רמי סדנאי, שכלל את ניר אבני ומושיקו בכר אנשי קבוצת ״הריף״ ב 2007. בזמנו פרסם גדי סוקניק כתבה על החלום והחיפוש.
קצת פיקנטריות מאתר H2O ב 2008 כותב שלומי ״מצאנו את רמי סדנאי ואנשי קבוצת הריף יורדים לחפש את האתר הזה כמה פעמים בעודנו יוצאים באותו זמן לאתר אתרים אחרים במסגרת IDX. באחת הפעמים הצעתי לרמי ולניר אבני לשתף פעולה ולבדוק האם הנ.צ שהם מחפשים כבר קיים אצלנו. מיותר לציין שרמי סדנאי לא הסכים, מה שהתברר כחבל מבחינת השקעת משאבים כי הוא חיפש קורבטה ולי היה תיעוד של חיל הים שהאתר הוא לא באמת קורבטה ובכלל היתה לי סריקה ונ.צ מדוייק של האתר, מה שהיה חוסך להם 3 -4 צלילות וימי חיפוש באקוסאונדר כי מסתבר שבגלל הצורה המוזרה בה מונח האתר על הקרקעית כמעט ולא רואים אותו באקוסאונדר ורק מזווית מסויימת ניתן להבחין בקפיצה״
אחרי מספר הפלגות הם הבחינו בקפיצה, לא היו סגורים שיש שם WRECK הורידו לשם ROV ואימתו את הנקודה. מה שבטוח זה שאם היו משתפים איתנו פעולה אז לא היה להם חומר מעניין לכתבה בערוץ 2. נראה שרמי עשה בשכל כשלא הסכים לעבוד במשותף.

פיקנטריה מס' 2 : תיכננו לרדת לצלול לקורבטה אחרי ששמענו שניר אבני ומושיקו בכר צללו שם , הבנו שהאתר באיזור טירת הכרמל ושמחפשים את הקורבטה, אתם יודעים איך זה , סודות, בישראל, אין דבר כזה. אז את הנ.צ היה לנו וגם את הסריקה, מילאנו ים הליום במיכלים ויצאנו לים . כמובן שהאקוסאנדר לא הראה כלום, אולי קפיצונת קטנה וכולם התקמצנו על ההליום שלהם אז המשכנו דרומה לעתלית ושם היתה קפיצה מטורפת של האקוסאונדר, השאר כבר היסטוריה.

גשר הפיקוד של ה Med Explorer של עמותת EcoOcean
צללתי ל"קורבטה" עוד מספר פעמים, בעיקר בכדי לנסות ולזהות אותה, צלילות מאתגרות מאוד אבל הצלילה המיוחדת ביותר לקורבטה היתה הצלילה האחרונה שלי עליהכזאת שלא נירטבתי בה אפילו פעם אחת......במאי 2015 הזמין אותי אודי ארקין, צולל טכני מוכשר וחבר יקר להצטרף אליו להפלגה לימודית ומחקרית של החוג לציווילזציות ימיות מביה"ס למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה, בהובלת ראש החוג ד"ר גיל גמבש, וד"ר דרור אנג'ל.אחת לשנה, יוצאים הסטודנטים בחוג למספר ימי הפלגה בה מציגים בפניהם א מיטב שיטות ומכשור המחקר הקיימים בארץ. אודי שהוא גם סטודנט בחוג, הזמין אותי להצטרף ליום בו מורידים את ה ROV לצלילה.

מסך האוקוסאונדר של ה Med Explorer - אפשר לראות את הקפיצה מ-74 ל-68 מטרים - אנחנו מעל הקורבטה!
ההמלצה שלי לצלול לקורבטה נענה בחיוב, הזנו את הקואורדינטות ל GPS והדרמנו מעט ממפרץ חיפה אל עבר המיקום המשוער שלה. ההפלגה על גבי ה Med Explorer היא חוויה בפני עצמה. ספינת מחקר מפנקת עם צוות מקצועי מאוד ויחד עם תנאי ים מעולים התקרבנו במהירות לעבר המפגש עם הנ"צ. אז התחוללה ההפרעה שאני כלכך אוהב על מסך האקוסאונדר. מקו רציף בתחתית המסך פתאום בום! קפיצה של צבעים אדומים צהובים שמחווים על גוף גדול שבולט מעל תוואי קרקעית הים - הגענו.

לאחר העגינה ודימום המנועים נכנס לפעולה צוות ה-ROV - רובוט תת ימי שמופעל ע"י צוות מפעילים שנמצא בקבינת הספינה, מנהג את ה ROV ומקבל נתוני סונר והכי חשוב - תמונת וידאו בREAL TIME.הראות באותו יום היתה יותר ממדהימה וניתן היה לראות את הספינה הטרופה כולה ב SHOT אחד. עודד שהפעיל את הROV הביט סביב וחיפש מכשולים או סכנות. כאלה לא היו קיימים וניתן היה לנהג את ה ROV ממש קרוב לגוף הספינה. זאת פעם ראשונה שאני רואה אותה כלכך ברור, מירכתיים ועד חרטום.

בזווית ממנה צילם ה ROV את החרטום ניתן היה להבין מדוע אנשי חיל הים תיעדו חרטום שמזכיר קורבטה. יעף לאורך גוף הספינה המוארך הראה על מסך המחשב תמונות מוכרות שראיתי בצלילות קודמות שלי עליה, פשוט יפיפיה.

איזור הירכתיים הוא אזור שלא יצא לי לבחון בצלילות הקודמות ועודד ששמע זאת הפנה את חרטום ה ROV התרחק מגוף הספינה הטבועה והלך סביב אל מאחורי הירכתיים.. מתקרב לאיזור ההגה באיטיות ו...הנה זה ! חסר מדחף, אין ״פרופלור״. הספינה הזאת הוטבעה בצורה יזומה ולא כתוצאה מתקלה, סערה, קרב ימי או סתם ביש מזל. פירק לה את המדחף כנראה קצת לפני ההטבעה וזה התחבר לי מייד ל"מראה הנקי" שלה עליו דיברנו אחרי הצלילות כשתיחקרנו את סרטי הוידאו שצילמנו. כבר ראינו איך נראות ספינות שטבעו בפתאומיות, מלאות בחבלים, גלגלות, אביזרים ומכשירים אבל ה"קורבטה" נקיה מכל אלה שבסבירות גבוהה הוסרו ממנה לפני הטבעתה.
הייתי ממש מרוכז במסך ולרגע שכחתי שאני לא צולל, אודי הגיע עם 2 כוסות קפה...כשהוא רוצה להשיג את תשומת ליבי בצלילה הוא מנער מולי את הפנס, הפעם הוא ניער מולי את הכוס וריח הקפה החזק ניתק אותי מהמסך. אני לא במים, אפשר לשבת לשתות קפה. ״עודד, אתה יכול בבקשה לעשות עוד סיבוב באיזור החרטום נראה אם יש שרשראות של עוגן ?״
* קטעי הוידאו בסרטון הפותח צולמו ע'י החוג לציווילזציות ימיות, אוניברסיטת חיפה, כחלק מהמפלגת המחקר של שנת 2015 על ה R/V MED EXPLORER
#הקורבטה #טרופה #ספינה #טרימיקס #davit #wreck #deep #thecorvette #ramisadnai #סוקניק #wk