top of page

לצלול בלי חגורה ולהשאר בחיים


הסטטיסטיקה לא משקרת והיא גם לא משתנה. הגורמים העקריים למות בתאונות הצלילה הם אותם הגורמים כבר שנים והם הופיעו שוב בשקף שהציג בן אבינר בכנס שערכה רשות הצלילה ביום חמישי האחרון. החלטתי לבחון את שלושת הגורמים הראשונים המופיעים בו וה״אחראים״ למרבית מקרי המות* בתאונות הצלילה, לראות מה נעשה בנדון עד היום ומה עוד לא נוסה. בכדי לא לייגע יתר על המידה, חילקתי לשלושה מאמרים קצרים. הראשון מוקדש לחגורת המשקולות. 90% מהמעורבים בתאונות טבעו טובעים וימשיכו לטבוע כשחגורת המשקולות עליהם נתון לא חדש כאמור, גילו כגיל הצלילה הספורטיבית. חגורת המשקולות היא הרוצח מספר 1 בענף או אם תרצו המסמר האחרון ב 90% מתאונות הצלילה. מה עוד לא נאמר בנושא הזה? להשליך לפני תחילת העליה, להשליך עם ההגעה לפני המים, לתרגל הסרת חגורה, לתרגל שוב הסרת חגורה... חמישים שנה מסבירים ומתריעים וכלום! הסטטיסטיקה בשלה והחגורה עדיין הורגת. דבר אחד עוד לא הציעו לנו והוא להשליך את החגורה לפני תחילת הצלילה!

כן, קראתם נכון וכדאי לכם להמשיך לקרוא כי כל מה שלימדו אותכם לעשות עד היום לא הצליח להסיר את חגורת המשקולות מראש מצעד גורמי המוות בצלילה. על מנת לפצות על ציפה חיובית שמייצרים הגוף (לא אצל כולם) החליפה ומיכל האלומיניום המתרוקן שעל גבנו ולאפשר לנו לשקוע, חייבים להוסיף משקל. החגורה היא פתרון הקל והזול לעשות את זה. כמה משקולות עופרת מושחלות על רצועת בד ויאללה למים. יש בעיה ? פותחים אבזם, הופ! אין משקל ואנחנו משוגרים חיש קל לפני המים. הבעייה היא שעל פתרונות זולים משלמים ביוקר.

א. על חלוקת המשקל הרעה או לייתר דיוק אי חלוקת המשקל (שמרוכז כולו על החגורה ויושב על המותניים) אנחנו משלמים בקושי להגיע לאיזון אופקי. מה לעשות שכל חללי האויר (ריאות, מאזן ומיכל שהופך לחיובי ככל שהוא מתרוקן) מרוכזים בפלג הגוף העליון ומושכים אותו כלפי מעלה, בעוד החגורה מושכת את התחת והרגליים למטה. התוצאה כאמור קושי להגיע לאיזון אופקי המחייב עוד מאמץ בהתקדמות מול עמוד המים שבתורו עולה לנו בצריכת אויר מוגברת. ב. כל המשקל מרוכז במקום אחד, על מנת לעבור מציפה שלילית או נייטראלית לציפה חיובית אין צורך להשליך 12 , 14 או 18 פאונד. (יש ארגונים שאפילו מודים בפה מלא שזה מסוכן ולכן ממליצים להשליך את החגורה רק בהגעה לפני המים) בהנחה שאנחנו מאוזנים נכון, מספיק להשליך 2, 3, פאונד על מנת שהציפה תהפוך לחיובית ותאפשר לנו להגיע לפני המים ולהשאר שם ללא מאמץ רב .


ג. למרות כל העצות והתרגולים חגורת המשקולות שממילא לא עושה את העבודה כמו שצריך ובהרבה מקרים מחרבת את הצלילה, גם הורגת. כך קובעת הסטטיסטיקה. איך לצלול בלי חגורת משקולות ולהשאר בחיים המסקנה המתבקשת מהאמור היא להפטר מהבעייה (החגורה) במקום לתרגל התמודדות עמה. הדרך לעשות את זה לא קשה במיוחד. הזכרנו כבר כי בכדי לבצע ״עליית חירום די להשיל פאנדים בודדים של משקל ובהנחה שאתם יודעים מה המשקל שיהפוך את ציפתכם לחיובית בתנאי צלילה נתונה (גם כשהמאזן מרוקן והמיכל מלא!) ניתן למקם משקולות קבועות על פלג הגוף העליון להקלה על השגת איזון האפקי. בין אם זה נעשה באמצעות מאזני ווסט ספורטיביים עם כיסי משקולות גבוהים, משקולות מיכל או לוחות גב. את הפאונדים הבודדים אותם תצטרכו להשליך במצב חרום ניתן לתלות על אבזמי המאזן או למקם בכיסי שחרור מהיר הקיימים בחלק מהמאזנים**.

* מבוסס על סטטיסטיקה הבוחנת את סיבות המות בתאונות צלילה להבדיל מהגורמים לתאונות עצמן.

** למאזנים עם כיסי משקולות אינטגרליים בהם ממוקם כל המשקל על המתניים בדומה לחגורה יש אמנם יתרון מסויים בשחרור המהיר אך הם נחותים בהשוואה לפתרונות שהוזכרו כאן.

מאמרים נוספים בטרילוגיה על שלושת התורמים העיקריים לתאונות צלילה. בדד אלך המאזן בכלל לא אשם הרחבה על התאמת משקל כמה משקל אתם באמת צרכים?



פוסטים פופולריים
פוסטים אחרונים
bottom of page