top of page

פנסי גיבוי


לפנסי הגיבוי חשיבות רבה בעת צלילה בסביבה מקורה /חשוכה*. צולל המבצע צלילת חדירה למערה או ספינה טבועה לא יעז להיכנס פנימה ללא פנסי גיבוי אשר יראו לו את הדרך חזרה בעת תקלה בפנס הראשי, בצלילת חדירה חובה להשתמש בשני פנסי גיבוי ליצירת יתירות כפולה שכן מספר התקלות העלולות להתרחש בפנס מתחת למים גדול – הצפה, שריפת הנורה, סוללה מרוקנת בפנס שהופעל ללא משים, נפילת פנס מהיד ואיבודו ועוד.


קריטריונים לבחירת פנס כפנס גיבוי

אמין

קומפקטי


חומר

גוף פנס הגיבוי צריך להיות חזק במיוחד, צוללים רבים מעדיפים להשתמש בפנסי גיבוי העשויים מדלרין שהוא חומר פלסטי חזק במיוחד, פנסי דלרין מיוצרים בחריטה מגליל דלרין, ללא הדבקות או הזרקה ולכן פנס זה עמיד מאד אך גם יקר.


נורות

פנס הגיבוי לא אמור לספק עוצמת אור גבוהה כמו הפנס הראשי כי אם תאורה בעוצמה המספקת להארת הדרך החוצה ולשמש ככלי סימון. ברוב הפנסים הקטנים מבוססי נורות להט נהוג היה להגדיל את עוצמת תאורת הנורה ככל שניתן ע"י שימוש במתח המרבי שהנורה יכולה לספוג (OVER DRIVING ), אך שיטה זו קיצרה את חיי חוט הלהט והעלתה את אחוז התקלות המוקדמות. בפנסים שיוצרו לצרכי גיבוי השתמשו במתח שמוגדר לנורה, ובצורה כזאת קטן הסיכוי שחוט הלהט יישרף. מרבית יצרנים (אם לא כולם) עברו כבר לשימוש בטכנולוגיה של נורות LED בפנסים משום שאורך החיים שלהם גדול יותר וצריכת הזרם שלהם נמוכה יותר. נורות ה LED מייצרות אור מפוזר ומכיוון שכמו הפנס הראשי, פנס הגיבוי משמש כאמצעי סימון, עד לאחרונה לא התאימו למטרה זו. טכנולוגיית ה LED השלטת בעולם התאורה בצלילה ובעולם התאורה בכלל הבשילה רק בשנים האחרונות וקצב התפתחותה גבוה. היום ניתן למצוא פנסי LED בעלי רפלקטורים המאפשרים יכולת מיקוד אלומת אור טובה.

סוללות

שיפורים בתחום הסוללות ושימוש בסוללות ליתיום בפנסי צלילה איפשרו לעשות שימוש בנורות HID בעוצמת 10W ומעלה גם בפנסי גיבוי. פנסים אלו היו יקרים יותר בשל השימוש בסוללות ונורות מתקדמות אולם אפשרו שימוש בסוללות גיבוי בעוצמות תאורה קרובות לאלו של פנסים ראשיים. קיימות גם תצורות בהם משתמשים בפנסי גיבוי HID ו LED עם ידית גודמן בתור פנס ראשי.


מפסק הפעלה

פנס גיבוי חייב לעבוד כאשר מפעילים אותו ואסור שיפעל מתחת למים כאשר לא צריך אותו (אחרת הסוללות שלו יתרוקנו) לכן יש צורך במפסק הפעלה אמין, נהוג להשתמש במפסק אשר מפעיל ומכבה את האור ע"י סיבוב ראש הפנס. מנגנון זה הינו הפשוט ביותר ומבטיח כי המפסק יעבוד תמיד.


אבטוח

לחיבור הפנס ואבטחו לציוד הצולל חשיבות רבה שכן פנס זה משמש כגיבוי למצבי חירום ואף אחד לא רוצה לגלות בזמן חירום שהפנס השתחרר ונפל. לפנס גיבוי טוב צריך שתהיה נקודת אחיזה חזקה לחיבור קליפסת אבטחה קומפקטיות.


נשיאה

מכיוון שהצולל נושא עימו שני פנסי גיבוי, עדיף שאלו יהיו קטנים, לא ייצרו גרר או יהוו נקודת היתפסות בחבלים וחוטים וקיימים מספר פנסי גיבוי אשר יוצרו במיוחד למטרה זו. בעבר, יצרה חברת Oceanic את ה Hylite פנס אשר שימש את צוללי המערות בפלורידה כפנס גיבוי, עם הפסקת ייצורו זה גבר הצורך בפנס גיבוי ייעודי שכן הפנסים הזמינים בשוק היו בעלי עוצמת מתח גבוהה ומפסקים מגנטים ואמינותם הייתה נמוכה מכדי לשמש למטרה זו. צולל WKPP בשם בארי מילר לקח על עצמו את המשימה וייצר עבור EXSTREME EXPOSURE חיקוי של ה Hylite Oceanic פנס ה Scout. ה Scout המיוצר כיום ע"י חברת הלסיון הוא פנס גיבוי קלאסי אך גם חברות ציוד צלילה נוספות מייצרות פנסים זהים, רובם טובים ואמינים לא פחות מהפנס המקורי. כמו כל פריט ציוד אחר, הצולל הטכני חייב לשאת את פנסי הגיבוי בצורה היעילה ביותר, הפנסים צריכים להיות זמינים, חשופים (בכדי שנוכל לשים לב במידה והופעלו לא רצונית) מאובטחים היטב ולא ליצר גרר או מלכודות שיגרמו להסתבכות בחבלים וחוטים מה לא כדאי לעשות ? לא מומלץ לאחסן את פנסי גיבוי בכיס – אם ידלקו לא רצונית לא נדע זאת, הסוללות יגמרו ולא יהיה לנו פנס עובד כשנצטרך אותו.


לא מומלץ לחבר פנסי גיבוי אל מיכלי הצלילה – מייצרים גרר ונקודות הסתבכות.


לא מומלץ להשתמש בסוללות נטענות לפנסי גיבוי – סוללות נטענות נפרקות (נגמרות) באחסנה.


מה כן ? החלף את הסוללות אחת לחצי שנה לפחות במידה ולא הופעל הפנס, אף אחד לא רוצה לגלות שהסוללות גמורות בדיוק כשצריך אותן. בסוללות הישנות עדיין ניתן להשתמש להפעלת מכשירים אחרים בבית שלא דרושים לגיבוי בזמן חירום. במידה ובמהלך הצלילה הופעל הפנס יש להחליף את הסוללות לפני הצלילה הבאה, בצורה זו הצולל יודע בוודאות שהסוללות יפעלו למשך הזמן המרבי.


לפני צלילה בסביבה מקורה (בתוך מערה או בצלילת חדירה לספינה טבועה) יש לבדוק את הסוללות של פנס הגיבוי בעזרת מד מתח לוודא שהן מלאות (1.2-1.5 וולט) ולהחליף בחדשות במידת הצורך.


נשיאת פנסי גיבוי בתצורת ההתאחדות

בשיטה זו מחברים את שני פנסי הגיבוי אל רתמת הבקפלייט (פנס אחד בכל צד) . אל הפנס מחברים קליפסת Bolt snap אשר בעזרתה מאבטחים אותו ל D-RING שעל הרתמה. את הפנס מהדקים לרתמה בעזרת לולאת גומי, ניתן להשתמש ב"בנגי' " או להשחיל אל הרתמה רצועות של פנימית אופניים בעת הרכבת הרתמה ללוח הגב, כדאי לשים שתי רצועות פנימית למקרה שאחת תיקרע.


הצולל הטכני חייב לשאת את פנסי הגיבוי בצורה היעילה ביותר, הפנסים צריכים להיות זמינים, חשופים (בכדי שנוכל לשים לב במידה והופעלו לא רצונית) מאובטחים היטב ולא ליצר גרר או מלכודות שיגרמו להסתבכות בחבלים וחוטים .

שימוש בפנסי גיבוי בצלילה

סדר פעולות לשימוש בפנס גיבוי:יש לאבטח את ראש הפנס הראשי ל D-RING. לפני הסרת פנס הגיבוי מה D-RING, הפעל את הפנס וודא שהוא דולק, כך במידה והפנס יישמט מהיד ניתן יהיה לאתרו בקלות על הקרקעית, אם הפנס יישמט כשהוא כבוי הסיכוי למצוא אותו קטן. לאחר שהדלקנו את הפנס ניתן להסירו מה D-RING. סמן לבן הזוג שלך והתחל ביציאה.








פוסטים פופולריים
פוסטים אחרונים
bottom of page