top of page

8.6 אחסנה ושימוש

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.6.1 אחסון 

קיימות שיטות אחסון שונות למצו"לים. את המצו"ל ניתן לחבר על מיכל הדקו', לשים בכיס החליפה, לתלות בעזרת טבעות בנגי' או כיס מיוחד מתחת לבקפלייט או בכיס בגב הבקפלייט, העיקר שהמצו"ל לא יפריע לצולל, לא יסתבך בכל מיני חוטים וכבלים ויהיה פשוט וקל לשליפה.

אחסנה בחזרה של המצו"ל בד"כ לא דרושה שכן ברגע ששלפנו אותו לשם הצפה הוא לא אמור לחזור למקומו עד לעלייה לסירה, בכל מיקרה תמיד ניתן לחבר אותו לרצועות הגומי של מיכל הדקו' .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.6.2 הצפות המצו"ל

בנושא העומק המתאים להצפת מצו"ל הדיעות חלוקות,  חלק מהצוללים משוכנעים כי יש להציפו עמוק ככל שניתן בכדי שצוות התמיכה על פני הים ידע מה מיקום הצוללים מיד עם תחילת העלייה אחרים יטענו שיש להציפו בחניית הדקו' הראשונה ויש כאלה שיטענו שרק בחניות הדקו' הרדודות (6 -9 מטר) שהן ארוכות מספיק להתעסק בתהליך ההצפה וכי לצוות התמיכה מספיק זמן לזהות את המצו"ל שכן החניות הרדודות ארוכותץ

מי צודק ? כולם !

הבחירה ״מתי להציף את המצו"ל״ צריכה להתחשב באופי האתר, זרמים ו/או רוחות, תעבורת כלי שיט באזור וניסיון מצטבר של הצוללים באותו אזור. חשוב יותר שצוות התמיכה והצוללים יסכמו בניהם על נוהל אחיד ויבצעו את מה שהוסכם.

 

בהקשר זה, חשוב להזכיר את ״חוק בוייל״ הקובע שככל שהלחץ הסביבתי יורד, נפח הגז עולה. בעת בחירת עומק ההצפה יש לקחת בחשבון את נפח המצו"ל שבידינו ולזכור שאם אנחנו בעומק של 30 מטר (4 אטמ')  וננפח מצו"ל של 40 ליברות רק לרבע מנפחו, כשיגיע לפני המים גם נפחו יגיע למקסימום.  לכן אין צורך לנפח את המצו"ל יתר על המידה ולהסתכן בעליה לא מבוקרת לפני שחרורו.

 

כאמור בכדי להציף את המצו"ל יש צורך במילויו באוויר, שיטת מילוי האוויר תלויה בסוג המצו"ל כאשר ההבדל העיקרי בתהליך המילוי הוא בין המצו"ל הסגור לפתוח. את המצו״ל  הסגור ממלאים בעזרת צינור האינפלייטור או בניפוח אוראלי.  את המצו"ל הפתוח וחצי פתוח ממלאים בעזרת הדרגה השנייה של הוסת דרך פתח המילוי, רעיון נוסף להצפת מצו"ל פתוח או חצי סגור הינו לרוקן את המאזן דרך הצינור השרשורי ישירות לתוך המצו"ל. בשיטה זו נפח האוויר שאבד במאזן נשמר במצו"ל כך שאין שינוי בציפה הכללית של הצולל בכל מהלך מילוי המצו"ל. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

עבודת צוות בעת הצפת המצו"ל יכולה לסייע מאוד כך בהיבט שמירה על עומק ע"י שימוש בבן הזוג כנקודת ייחוס וכמובן עין בוחנת של בן הזוג על כל התהליך וסיוע שלו במידת הצורך. המצו"ל לא יועיל לנו במאומה אם לא יהיה קשור אל הצולל בעזרת חוט. לשם כך על הצולל להשתמש בגלגלת שמחוברת למצו"ל. בעת הצפת המצו"ל הצולל ישחרר חוט מהגלגלת עד להגעתו לפני המים, כאשר המצו"ל צף על פני המים הצולל יגלול את שארית החוט חזרה לגלגלת ליצירת מתח של המצו"ל כלפי מטה (חשוב מאוד למצו"ל פתוח) ובהמשך תוך כדי עליה.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.6.3 נקודות חשובות

מידע מקיף בנושא הצפת מצו"ל תמצאו בחוברת ההדרכה המעשית ואצל מדריך הצלילה שלכם כמובן ובכל זאת, הלן מס' נקודות חשובות: 

 

  • בדר"כ עדיף להימנע בשימוש במצו"ל. אם זרם הים לא חזק וניתן לשמור על קשר עין עם חבל האנך או חבל העוגן השימוש במצו״ל מתייתר.

  • יש להתאמן בקביעות בהצפת המצו"ל, על מנת להבטיח שגם בחירום נדע להציף אותו בבטחה.

  • חובה לתאם עם צוות התמיכה שעל הסירה את פרופיל הצלילה והנהלים. זכרו כי הם אלו שמשגיחים עליכם ובדרך כלל ימאים טובים מכם.

  • לפני ההצפה בדקו את סביבתכם, וודאו שאין צוללים מעליכם או מתחתכם.

  • לפני ההצפה שימו לב לעומק שבו אתם נמצאים ואל תשכחו את חוק בוייל כשאתם מנפחים את המצו"ל.

  • לאלו שמאחסנים את המצו"ל בכיס החליפה או כיס המאזן מומלץ לחבר את הספול למצו"ל מבעוד מועד וכך לחסוך זמן. שולפים ומציפים.

  • בחיבור חוט המגלול למצו"ל מומלץ להכין מבעוד מועד בקצה החוט לולאה גדולה (שהמגלול יכול לעבור דרכה) , לחבר את המצו"ל דרך הלולאה ולא בעזרת קליפסה שעלולה לייצר בעיות שונות במים.

  • בעת הצפת המצו"ל יש להרחיק אותו ואת הגלגלת רחוק ככל שניתן מהגוף בכדי למנוע הסתבכותם בציוד ועליה בלתי מבוקרת של הצולל יחד עם המצו"ל.

  • חלוקת מטלות - את הצפת המצו"ל ניתן לבצע בזוג כאשר צולל אחד אוחז בגלגלת /ספול והשני ממלא את המצו"ל באוויר.

  • לא מומלץ להיתלות על המצו"ל בזמן הדקו', מה שנהוג לקרוא "דקומפרסיה תלויה" אלה להתאזן בעומק המתאים ולהשתמש בגלגלת/ספול כנקודת ייחוס לעומק בזמן החניה.

 

 

 

  • Wix Facebook page
  • Wix Twitter page

מצופי סימון לצולל פרק 8 מתןך הספר
״הציוד לעומק״ בהוצאת  החטיבה הטכנית בההתאחדות הישראלית לצלילה. מחבר שלומי פלניצקי

עריכה דן אשכנזי

מצופי סימון צולל
מתוך הספר ״הציוד לעומק״  בהוצאת ההתאחדות הישראלית לצלילה
מחבר שלומי פלניצקי  עורך דן אשכנזי
 

הפרק סוקר את הנושאים הבאים:

 

8.1 – תאור כללי

8.2 – מצו"ל פתוח.

8.3 – מצו"ל חצי סגור.

8.4 – מצו"ל סגור.

8.5 – צורות וצבעים

8.6 - אחסנה ושימוש.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.1 תאור כללי

כשצוללים טכניים אומרים "נקניק", מצוף סימון צולל (מצו"ל) או מצנח הצפה הם מתכוונים בעצם לאותו הדבר, מצוף מנופח באוויר שצף על פני המים מחובר בחוט לצולל במטרה לעדכן את צוות התמיכה שעל פני המים על מיקומו של האחרון.

 

ישנם מספר סוגים וצורות של מצופים כאלה אבל לפני שנתחיל נעשה סדר במונחים בכדי ליצור שפה משותפת.

 

מצנח הרמה ( Lift bag)  - הינו שק אטום שניתן לנפחו באוויר בכדי להרים ו/או להציף אובייקטים שונים במים, קיימים מצנחי הצפה שונים בצורות וגדלים שונים בהתאם לאובייקט אותו רוצים להציף או להזיז ממקומו כאשר האובייקטים יכולים להיות ממנוע סירה קטן ועד לספינה במשקל מספר טונות. השימוש במצנח הצפה להצפת אובייקטים מורכב ביותר ונלמד בצורה בסיסית בקורסי הצלילה הספורטיבית.

 

מצוף סימון צולל -מצו"ל  (Surface Marker Buoys (SMB - הינו שק אטום שניתן להציפו ע"י ניפוחו באוויר ומטרתו סימון מיקום הצולל בזמן הצלילה בכדי לסייע לצוות הספינה על פני המים לעקוב אחר הצולל בזמן צלילת זרם, להזהיר ספינות חולפות על קיום צולל מתחת לפני המים וכו'.

כעיקרון ניתן להשתמש במצנח הרמה כמצו"ל אך לא מומלץ להשתמש במצו"ל להצפת אובייקטים במים.

 

בעוד מצנחי הצפה קיימים במספר גדול של צורות וגדלים בהתאם לסוג, גודל ומשקל האובייקט עבורו הם מיועדים למצופי סימון צולל שתי צורות נפוצות, אשר קיימות בשלוש תצורות עיקריות :

 

  • מצו"ל פתוח (מערכת פתוחה).

  • מצו"ל חצי סגור (מערכת חצי סגורה) 

  • מצו"ל סגור (מערכת סגורה) 

 

8.2 מצו"ל פתוח

המצו"ל הפשוט ביותר ההקל ביותר לניפוח והצפה. בכדי להציפו קיים פתח בתחתית המצו"ל אשר דרכו ממלאים אוויר בעזרת הדרגה השנייה של הוסת. קיומו של פתח תחתון במצו"ל מחייב  לוודא שכל זמן ציפתו קיים עליו מתח כלפי מטה זאת בכדי למנוע בריחת אוויר החוצה במידה והמצו"ל נוטה על צידו. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.3 מצו"ל חצי סגור

מצו"ל כמעט זהה לפתוח במבנה ובשיטת מלוי האוויר. אך בניגוד לראשון - לפתח כניסת האוויר מבנה קוני (או מבנה צוואר אווז). בשל מבנה קוני זה, בעת ניפוח המצו"ל נוצר קיפול בפתח שלוכד את האוויר ומונע את "בריחתו" החוצה כמו במצו"ל הפתוח. בשל ההמבנה הקוני של פתח כניסת האוויר נדרשת מיומנות גבוהה יותר להצפת מצו"ל זה.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.4 מצו"ל סגור

מצו"ל זה שונה מקודמיו בכך שהוא מצוף ללא פתח ולא ממלאים אותו אוויר בעזרת דרגה שנייה. למצו"ל זה צינורית מילוי בעלת חיבור אינפלייטור ללא נעילה. ע״י דחיפת צינור האינפלייטור כנגד הצינורית מתמלא המצו״ל באוויר. חיבור הצינורית אינו מאפשר נעילת הצינור האינפלייטור כמו במאזן בכדי למנוע תקלה של הצפת הצולל יחד עם המצו"ל.  מצו"ל זה טוב בעיקר לשימוש בצלילה עם חליפה יבשה שם ניתן לנתק את צינור אספקת הגז לחליפה ולהשתמש בו כך שלצולל עדיין מחובר האינפלייטור של המאזן לשם שליטה על האיזון.  צינור אספקת הגז לחליפה היבשה ארוך יותר ונייד יותר מה גם שבזמן עליה (בד"כ הזמן בו מציפים מצו"ל) אין צורך בהוספת גז לחליפה היבשה.  

ניתן לחילופין לנפח מצו"ל זה אוראלית ע"י נשיפה לתוך הצינורית וקיימים מצו"לים דומים בעלי צינורית ניפוח אורלי בלבד (ללא חיבור אינפליטור).

היתרון הבולט של המצול הסגור הוא מניעת בריחת אוויר לא רצונית ולכן הוא יכול לשמש גם כמצוף תחליפי על פני המים בחירום או להצלה של צולל מותש או צולל בפאניקה. בנוסף, ניתן להניפו בכדי לסמן לצוות התמיכה שעל הסירה על מיקומנו. 

 

8.5 צורות וצבעים

8.5.1 ניתן למצוא את שלושת סוגי המצולים הושנים בשתי צורות עיקריות :

  • צורת ה״כרית״

  • צורת ה"נקניק" 

לתצורות אלו נפחים שונים ולכל אחת מהצורות יתרונות וחסרונות משלה.

 

חשוב לציין שכאשר לא משתמשים במצו"ל להצפת אובייקטים לא דרוש נפח גדול יותר מ-50 ליברות אך אם מעוניינים במצו"ל בולט יותר, בעיקר בצורת נקניק ניתן להשתמש בנפחים גדולים יותר.

מצו"ל בצורת נקניק הינו גליל ארוך אשר במתיחתו כלפי מטה "עומד" אנכי לפני הים ובולט מעל הגלים, כאשר משתמשים במצו"ל נקניק "סגור" שהאוויר לכוד בתוכו, ניתן להניפו ולנופף אותו גבוה יותר בכדי למשוך תשומת לב כשרוצים להודיע על מקרה חירום או להשיג את תשומת הלב של צוות תמיכה מרוחק. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

לחלק ממצו"לי הנקניק שנמכרים כיום מחובר גם פס אלומיניום אשר ניתן לזיהוי ע"י מכ"ם של ספינות חיל הים או משמר החופים (בארה"ב) ולחלקן מתקן לתליית סטיקלייט ועוד. חסרונו בכך שלא תמיד הוא "עומד" זקוף וברוח חזקה הוא פשוט יוטה מטה, לנקניק פתוח זה יכול להוות בעיה כי ברגע שהוא יוטה מטה האוויר עלול לברוח ממנו.

 

8.5.2 צבע המצו"ל

הצבעים הנפוצים למצו"ל הינם כתום וצהוב הנחשבים לצבעים בולטים בטבע ובמיוחד בים. צוללים רבים נוהגים להתייחס לצבע כאל שיטת סימון מוסכמת כגון מצו"ל כתום לחירום וצהוב לשגרה, שיטה זו לא תמיד יעילה בעיקר כאשר מציפים מצו"ל בשגרה ופתאום מתרחש חירום או כאשר הצפת מצו"ל "שיגרה" נכשלת עקב תקלה ונישאר רק מצול "חירום". בנוסף לכך  שיטת הצבעים מחייבת נשיאת שני מצו"לים בצבעים שונים. ניתן  להמנע  מהסיבוך המיותר ע"י קביעת נהלים  מתאימים וללא הסתמכות על צבע מצו"ל אבל כאמור, גם שיטת הצבעים מקובלת כל עוד היא מוסכמת על כל קבוצת הצוללים. 

 

bottom of page